Javno predavanje: “Čitanje otoka” 

U viškoj školi autonomije na Visu se u ponedjeljak, od 17 do 20 sati, održalo posljednje predavanje u sklopu programa Skriveni grad u organizaciji Kino kluba Split i “Škole autonomije”. 

Srećko Horvat u svom predavanju “Čitanje otoka” polazi od iščitavanja bogate prošlosti otoka Visa u današnjem kontekstu masovnog turizma, klimatske krize, historijskog revizionizma i tehnoloških promjena. Kao dio predavanja predstavio se i rad viške Škole autonomije koja, pored ostalih aktivnosti, kroz atipične aturističke ture razvija praktično iščitavanje kompleksne mreže značenja i alternativne mogućnosti tumačenja ne samo prošlosti već i moguće budućnosti Mediterana

Program Skriveni grad kombinira urbanizam, arhitekturu i audiovizualne medije, a podijeljen je na predavanja, istraživanje, praktični rad, produkciju i prezentaciju radova realiziranih kroz program. Predavanja obuhvaćaju različite, manje poznate teme vezane uz spomeničku baštinu, otkrivajući kako čitanje prošlosti oblikuje sadašnjost i postavlja svjetonazorske temelje za moguće budućnosti te o spomenicima kao načinu obilježavanja događaja i definiranja javnog prostora. Voditelji programa su Igor Bezinović i Sunčica Fradelić.

Lokacija predavanja je ISSA (“Škola autonomije”), poviše Borovika, blizu Titove spilje. U nastavku slijedi minigalerija: