Program Škole autonomije 7-10.9

Uz bogat program, od 7. do 10. rujna i uz obilježavanje 80. obljetnice oslobođenja od fašizma, na otoku Visu s radom započinje ISSA – Škola autonomije

Predavanja, radionice, atipične aturističke ture, eksperimentiranje s piratskom radio-stanicom, poezija, glazba i neizbježne radne akcije, sve nas to čeka od 7. do 10. rujna na otoku Visu.

Nakon što je početkom ljeta najavljeno pokretanje Škole autonomije na jednom od naših najudaljenijih naših otoka, među čijim su suosnivačima Srećko Horvat, Goran Bogdan, Hito Steyerl, Gael Garcia Bernal, Dora Held, Marko Pogačar te mnogi drugi, sada ISSA (Island School of Social Autonomy) i službeno kreće s radom. 

Inauguracija škole neće se samo pozabaviti pitanjem i praksom autonomije danas, nego i time zašto se uopće pokreće, kakva je to točno škola i što sve može biti, što to “dobar život” znači u vremenima planetarne krize te kako izgraditi drugačiju budućnost kombinirajući tradicionalna znanja i moderne tehnologije. 

Istovremeno, s obzirom da se 8. rujna obilježava 80 obljetnica kapitulacije Italije i oslobođenja otoka Visa – i drugih otoka i obale Dalmacije – od fašizma, Škola autonomije će dio programa posvetiti istraživanju i prezentaciji fascinantne povijesti otpora otoka Visa. 

Jedan od vodećih suvremenih filozofa, Franco “Bifo” Berardi, održat će dva predavanja, prvo u Visu pod nazivom Kako ćemo živjeti? i to na dan kapitulacije Italije (8. rujna) u suradnji s Europskim centrom za studije rata i mira u impozantnoj palači Vukašinović-Dojmi de Lupis te drugo naslovljeno Za stvaranje škole nepredvidivog (9. rujna) na plaži u Komiži.

Bifo je posljednji put javno nastupio u Hrvatskoj prije šest godina kada je zajedno s pjevačem Primal Screama Bobbyjem Gillespijem gostovao kod Srećka Horvata na Filozofskom teatru u punoj dvorani HNK-a. U međuvremenu je redovito posjećivao Vis i sudjelovao u stvaranju Škole. Na hrvatskom jeziku nedavno je objavljena njegova knjiga Pobuna: O poeziji i financijama, a najavljena viška predavanja prava su filozofska poslastica.

Umjetnički kolektiv !Mediengruppe Bitnik također je dio Škole i dolaze iz Berlina da bi zajedno s Gordanom Savičićem i Selenom Savić vodili neobičnu aturističku turu “1 zvjezdice” (baziranu na recenzijama lokacija otoka Visa s jednom zvjezdicom). !Mediengruppe Bitnik poznati su po ometanju nadzornih kamera, postavljanju prislušnih uređaja u zgradu opere radi prenošenja izvedbe u vanjski svijet, slanju paketa s kamerom Julianu Assangeu u ekvadorsku ambasadu u Londonu i mnogim drugim intrigantnim radovima. U sklopu Škole predstavit će se i početno eksperimentiranje s piratskom radio stanicom na otoku. 

U povodu 80. obljetnice oslobođenja otoka Visa od fašizma, filozof Srećko Horvat će održati “antifašističku turu Komižom” kroz zaboravljene ili potisnute povijesne lokacije, kao i danas postojeće tragove herojskog otpora otočana, dok će se uz suradnju s Gradom Komiža i Turističkom zajednicom grada Komiže, u subotu, 9. rujna održati prigodna proslava oslobođenja otoka Visa pod nazivom “Vinceremo – Vederemo!”, večer antifašističke poezije i glazbe na lokaciji gdje je 1943. u borbi s fašistima herojski poginuo Nikola Marinković “Top”.

Naziv tog programa dolazi od jednog događaja s početka fašističke okupacije Visa. Dok su talijanske trupe pristizale 30. travnja 1941. godine, domaće stanovništvo palilo je logorske vatre na većim brdima te su sva sela bila išarana antifašističkim grafitima. Talijanske slogane viška je mladež precrtavala, dodajući Vederemo („vidjet ćemo“) talijanskom Vinceremo („pobijedit ćemo“). Otpor fašističkoj vlasti pojavljivao se u mnogim oblicima.

Na godišnjicu Oktobarske revolucije 1942. godine, Nikola Marinković “Top”, sin siromašnog ribara, popeo se na vrh pedesetmetarskog zvonika komiške crkve “Muster” i razvio crvenu zastavu. Iako je mladić uspio pobjeći rafalnoj pucnjavi bijesnih talijanskih trupa koja je uslijedila, kasnije su ga ubili. Na ulici na kojoj je ubijen, do 90-ih je stajala spomen-ploča, međutim, ona je, kao i mnoge druge ploče posvećene tom povijesnom periodu i borbi otočana, srušena. Upravo na toj lokaciji održat će se proslava oslobođenja otoka uz prigodan program na kojem će antifašističku poeziju i zaboravljene borbe otoka Visa čitati glumci Milivoj Beader Bruna Bebić, uz domaće snage s otoka i pokoje iznenađenje.   

Kao zaokruženje četverodnevnog programa na kraju će se održati radna akcija u šumi na brdu gdje uporna skupina iza ovog poduhvata gradi Školu autonomije. 

Ulaz na sve programe je besplatan.

Thursday 7.9.2023 … Komiža

17:30–19:00

Antifascist Tour through Komiža

with Srećko Horvat & Bruna Bebić (English & na našem jeziku)

Meeting place: St. Nicholas Church / Muster

Friday 8.9.2023 …. Vis

17:30–19:00

One-star review tour

with Selena Savić, Gordan Savičić & !Mediengruppe Bitnik (English & na našem jeziku)

Meeting place: Ferry Port

21:00

Warm Welcome & Short Program Presentation

Location: European Center for the Study of War and Peace, Matije Gupca 21, Vis

21:30

“How will we live?”

Franco “Bifo” Berardi – lecture (English)

Location: European Center for the Study of War and Peace, Matije Gupca 21, Vis

Saturday 9.9.2023 … Komiža

19:00

School on the beach

Location: Žanićevo žalo/ Ribarska

20:00

For the creation of a School of the Unpredictable

Franco “Bifo” Berardi – lecture (English)

Location: Žanićevo žalo/ Ribarska

22:00

Celebration of the liberation of island Vis from fascism

Vinceremo–Vederemo!

Milivoj Beader & surprise guests

Lokacija: Žanićovo žalo/ Ribarska

Sunday 10.9. 2023 … ISSA

15:00–20:00

School on the hill

Work action & Pirate Radio ISSA experimenting

Sign up: issa[at]issa-school.org
Location: ISSA – near Tito’s Cave

Link to the post in English: The Program